This award is for the design of a building that exceeds normal architectural standards and makes a substantial contribution to the local environment.

Sponsored by

DEVELOPING LONDON & STOCKWOOL | CLOCK HOUSE GARDENS

STOCKWOOL | CLOCK HOUSE GARDENS - Architecture 2017

Clock House Gardens transforms a derelict hotel site into an intimate community of 50 new homes within five two and three storey buildings, that combine brickwork with timber cladding and, together, create a central shared courtyard. The design solution responded to the site’s very particular context of the A1(M) motorway on one side and dense woodland on the other, with this modern take on a walled village seeking to reduce noise from the motorway. The high-quality aesthetic makes the scheme a unique and sensitive addition to the built fabric of Welwyn. Clock House Gardens is a totally flatted development, redressing a previous small home shortfall in Welwyn. Key to its success is the careful layering of building form: responding to the harsher environment on the edge of the site with robust brickwork, with a softer treatment of timber and glazing elsewhere to respond to the woodland. All homes are dual aspect to maximise on surrounding views. An extensive landscaping strategy introduces planting and greenery back to the site with the neighbouring lush woodland brought into the development through the large central courtyard.

PEABODY | ST JOHN’S WAY

PEABODY | ST JOHN’S WAY - Architecture 2017

St John’s Way is a stunning regenerated development that has transformed the local landscape of St John’s Hill, Battersea. This exciting redevelopment of a tired 1930s estate has revitalised residents’ way of life through unique and robust architectural features, both inside and out. Phase 1 has seen St John’s Way become re-integrated with the wider community after a conscious decision to tear down the walls that once enclosed the forgotten estate. New public space and a convenient, pedestrianised path connect Clapham Junction to Wandsworth Common, creating a dynamic place to live. Each building benefits from its own striking architectural identity, achieved through unique, complementary brickwork. Inspired by local heritage, bespoke brick-relief artwork has also been expertly incorporated into the exterior design to enhance visual interest. The generously-proportioned and sustainable, affordable rent, shared ownership and private sale homes also all benefit from private gardens, balconies or terraces, alongside a landscaped communal garden.

TAYLOR WIMPEY EAST LONDON | ARENA PLACE

TAYLOR WIMPEY EAST LONDON | ARENA PLACE - Architecture 2017

At Arena Place, Taylor Wimpey East London has demonstrated how a faithful architectural redevelopment project can dovetail perfectly with newbuild design, to preserve the heritage of – and breathe new life into – an important historical site. The former Administrative Headquarters for Colchester Garrison Artillery Barracks has been transformed into this prestigious new development, with original architectural features of existing military buildings being sensitively maintained, alongside the thoughtful construction of contemporary newbuild homes, which echo appropriate traditional character.The original accommodation and ancillary buildings represent a range of architectural styles and typologies, and their grouping creates an individual piece of townscape which integrates this site into its local environment. As a listed building and heritage asset, Block A – a beautiful Victorian-age Italianate building – required any changes to be replaced like for like, including its stone-detailed third-floor roofline with overhanging eaves. Other notable design features include barrel-vaulted ceilings, timber windows and shutters.