This award is for the design of a building that exceeds normal architectural standards and makes a substantial contribution to the local environment.

L&Q and The Anderson Group | The Quarry

A collection of 600 new homes and a state-or-the-art primary school, The Quarry is a highly desirable environment for first time buyers, thanks to its unique architectural design. Set within stunning retained ecological areas and newly provided open space, the development, a joint venture between L&Q and The Anderson Group, will breathe new life into the site of a former quarry in Erith, Bexley, which has lain neglected for the past 30 years. Multi-award winning architects, Studio Egret West, have created an innovative design concept driven by the site’s topography, with its network of streets arranged to hug the contours of the landscape and gently climb the hill in a series of terraced platforms. The streets and homes have been designed to integrate with the landscape, creating a distinct yet harmonised architectural appearance, taking aesthetic influence from the history of the site.

Vote Now

Peabody, Hill and Lyndon Goode Architects | Fish Island Village

The Lanterna Building is the ‘pearl’ in Fish Island Village, a vibrant canalside neighbourhood set in the heart of Hackney Wick. The 580 home development by Peabody and Hill offers a collection of stylish one, two and three bedroom apartments, innovative workspaces and picturesque courtyards. Designed by Lyndon Goode Architects, Lanterna is at the entrance to Fish Island Village and spills out onto Lofthouse Square, the social hub of this energetic community. The building is the most modern interpretation of the architectural influences within Fish Island Village. Its iconic pavilion design features a collection of canal facing apartments, so many residents will be able to enjoy waterside views. The ground floor commercial space, with an impressive 5m high ceiling, is described as “breathtaking”. This is anticipated to be a café/bar, providing opportunities for al fresco dining and socialising, making Lofthouse Square the ultimate place for people to come together and collaborate.

Vote Now

Taylor Wimpey East London | aspext

Taylor Wimpey East London’s Aspext is one of the latest key projects in the London Legacy Development Corporation’s masterplan to create a dynamic new metropolitan centre in east London. Set on the fringes of Queen Elizabeth Olympic Park, this mixed-use community of 175 new homes and 15 commercial units is an architectural gem. Aspext comprises six individual buildings, each with a unique character, varying heights, masses and materials, offering an overall appearance of organic development rather than an imposing single style. This design has been driven by the appearance of the nearby Fish Island conservation area with its characterful geometric architectural composition and dynamic roofscapes. Bordered by residential developments, a warehouse, an industrial area and a conservation area, the appearance of the site has been sympathetically designed to fit both within the context of the local area and avoid creating a homogenous wall of development – with stunning results.

Vote Now